• slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
  • slayt
Duyurular

Sayın Üyelerimiz derneğimize katkılarınızı bekliyoruz.

KOZÖREN KÖYÜ DERNEK YÖNETİMİ


Ordu Gölköy Kozören Köyü Derneği olarak devir teslim töreni gerçekleştirildi.
.
Önceki Yönetime Plaket ve Teşekkür Belgeleri Takdim Edildi. 🤝
.
Sizlerin huzurunda tekrardan maddi ve manevi katkılarından dolayı TEŞEKKÜR EDERİZ.
.
Tüm üyelerimizin katkılarının devamını temenni eder, Sağlık ve Esenlik Dileriz. 🙌
.
#ordu #gölköy #kozörenköyü #kozören


Ordu Hava Durumu
Anket
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD 0   0
EURO 0   0
       
Özlü Sözler
Bir insana yapılacak en büyük kötülük, ona umut verip sonra hiçbir şey olmamış gibi gitmektir. Friends
Tarihçemiz


 

Köyün tarihini Kozören köyünün Muhtarı Sayın Muzaffer Karakoç’un anlatımı aşağıdaki gibidir.

“Kozören Köyü Anadolu’da gayrimüslimlerin yaşadığı dönemlerde Ermenilerin yaşadıkları yerleşim alanı imiş. Daha sonra Türkler Anadolu’ya yerleşirken Osmanoğulları olarak bilinen Gölköy’de bulunan Osmanoğlu ailesinin yerleşkesi olmuştur.
Türkistan elinden Horasan’dan Hoca Ahmet Yesevi İle Anadolu’ya gelen Oğuz Boyları ve Çepni boyları olarak da bilinen Alevi Bektaşi Kültürünü yaşayan Türkmen boyları Trabzon ve çevresine yerleşmişlerdir. Hacı Bektaşi Velinin hizmetinde bulunan Güvenç Abdal Ocağı olarak bilinen ocağa bağlı alevi Bektaşiler Güvenç Abdalın Gümüşhane’nin Kürtün ilçesine gelmesi ile birlikte Gümüşhane Kürtün ilçesinde yerleşik olan Çötelli Köyü ve daha birçok köy bulunuyor. Bu köyler Güvenç Abdal Ocağına bağlı alevi Bektaşi köyleri ki zaten yavuz sultan selim döneminde Kozören’e ilk gelen Karasüleymanoğulları bugün Karakoç olarak bilinen aileyi Deli Ahmet Davutoğulları Dalkıç olarak bilinen ailelerdir. Onları daha sonra Keleşoğulları (Mert) Cankasoğlulları (Ertaş) soyadları ile anılan aileler takip etmişlerdir.
Diğer Kozören’e gelen aileler de Gümüşhane Kürtün’e komuşu köyler olan Davutlar Köyü, Camkastı Köyü, Keleş Köyü vs. olan köylerde Kara Süleymanoğulları ile birlikte Niksar’a yerleşerek yaşamlarını burada sürdürürken zamanla sahile doğru inmeye başlayınca Karasüleymanoğulları ve Keleşoğulları Kozören’e yerleşerek Osmanoğlularından satın alma birlikte diğer ailelerde Kozören’e yerleşmişlerdir. Kozören ismindi de cevizden almaktadır.
Kozören köyü alevi Bektaşi kültürünü camisi ile cemi ile özdeşleşerek en iyi yaşayan köylerden birincisidir. Geleneği göreneği el sanatları, dokuma kültürünü de kendine geçim kaynağı olarak el sanatı, demircilik ve ağaç oymacağızı ve diğerleri ile günümüze kadar gelmiştir. Gümüzde de el sanatlarının sadece Kozören el dokumalarının artık yapılmayıp hem kültürden hem sanattan kayıp olması bu gün belirli bir kuşak tarafından üzüntü ile özlenmektedir.”

Ordu Gölköy Kozören Köyü Derneği

© Copyright 2021  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır. | Dernek Sitesi | Köy Sitesi


Top